More articles
Interview met Mauritiuskerk Jirnsum in het Friesch Dagblad

Interview met Mauritiuskerk Jirnsum in het Friesch Dagblad

JIRNSUM - Het Friesch Dagblad kwam op bezoek in Jirnsum voor een interview met ons en een rondleiding door onze kerk en B&B.

'Al sinds een aantal jaar had het stel Bonnie en Charles een vakantiehuisje in Grou, en fietsten ze ook wel eens door Jirnsum. En daar stond een kerk te koop – een toevalstreffer. ,,We kwamen binnen en ik zag de vloer en de ruimte en ik dacht: ‘wauw, hier kun je iets moois van maken’,” vertelt Charles Hoedt, doelend op het grote sierlijke sjabloon dat zich als een bloem over de vloer van de hal verspreidt.''

Een renovatie volgde – ,,mijn vrouw heeft alles gedaan, ik heb twee linkerhanden” – en sinds 2020 zijn er twee studio’s in de kerk te huur. Ondanks het gesloopte interieur zijn er nog genoeg aanwijzingen dat het gebouw ooit een kerk was. Zo staat er in de hal een oude kerkbank, en een gerestaureerde oude kluis. Ook hangt er een oude schoolkaart van de reizen van Paulus, laat Hoedt zien als we door zijn kerk lopen. ,,Je vindt overal oude dingen.”

(...)

Kijk je vanaf hier een beetje naar beneden, dan zie je de tuin die de kerk omringt. De oude kerktuin met oorspronkelijke bomen is ook gesloopt. Dus nu staan er jonge bomen en struiken met onder andere peren, vijgen, kersen, walnoten, kruiden en tomaten. ,,Zo willen we de kerktuin een beetje terugkrijgen”, vertelt Hoedt.

(...)

Ondanks al het verzette werk barst het stel nog van de plannen. Zo willen ze de kerktoren publiekelijk toegankelijk maken en bekijken ze daarvoor samen met een groep studenten naar de mogelijkheden, en ligt er onder het gebouw nog een enorme kelder – met daaronder nog een kelder, de oorspronkelijke – te wachten op onderzoek. Daarnaast moet de klok worden gerestaureerd, en is Hoedt via het dorpsarchief bezig om de bouwtekeningen te krijgen, zodat ze in beeld kunnen brengen hoe het pand het best kan worden verduurzaamd.'

Het hele artikel kun lezen door de foto te downloaden of op de website van het Friesch Dagblad: Mauritiuskerk B&B Studioos Jirnsum.


This is our own website with the best price. Click here for our accommodations or ask us your question. Or read on with , or go to the overview of all articles.

Published 02-02-2023 / Copyright © Mauritiuskerk B&B